BLAStprijs voor achtste keer uitgereikt tijdens feestelijke avond

Breda, 8 november 2023

Het Bredase platform voor landschap, architectuur en stedenbouw organiseert voor de achtste keer de BLAStprijs, in samenwerking met gemeente Breda, en kreeg dit jaar negentien inzendingen.  Ook werd het project Heilig Hartkerk & Heilig Harthof aan de Baronielaan in Breda ingezonden. MEMO Projectontwikkeling B.V. heeft de Heilig Hartkerk ontwikkeld tot 20 woningen in opdracht van Woonzorg Nederland & De Bonth Van Hulten (VolkeWessels). Samen met een goed team ontwerpers en andere betrokkenen is de afgelopen 5 jaar met volle overtuiging aan het project gewerkt en is iedereen trots op het resultaat! Na 35 jaar leegstand is met deze invulling van de kerk een parel toegevoegd aan Breda!

Om aan de BLAStprijs mee te mogen doen moet het woongebouw, gedefinieerd als een nieuw, gerenoveerd of getransformeerd complex, met meerdere gestapelde woningen, in de afgelopen vijf jaar zijn gerealiseerd en opgeleverd voor november 2023. Op woensdag 29 november wordt er om 19:30 uur een feestelijke avond georganiseerd in restaurant Blossem, waarbij de genomineerden horen of ze de prijs mee naar huis mogen nemen. 

De vakjury bestaat dit jaar uit Evelien van Veen (Woonwerk Architecten), Fieke van den Beuken (woningcorporatie Trudo) en Ruben Visser (Studioninedots). Zij hebben genomineerd: Breda Botanique aan de Parade, ontworpen door 1meter98 i.s.m. Delva Landscape Architects, opdrachtgever Synchroon, De Rijp aan de Rijpstraat, ontworpen door DAT, opdrachtgever WonenBreburg, Heilig Harthof-Heilig Hartkerk aan Heilig Harthof & Baronielaan 22, ontworpen door Architecten HMV, opdrachtgever combinatie Woonzorg Nederland, Aannemersbedrijf Van Agtmaal, De Bonth van Hulten i.s.m. MEMO projectontwikkeling en De Hendric, hoek Stationslaan/Terheijdenstraat, ontworpen door Nouwens Roovers Architectuur, opdrachtgever AM. Tijdens de avond worden de genomineerde projecten gepresenteerd en gaat Harm Tilman, voormalig hoofdredacteur van vakblad De Architect, met de diverse partijen en de jury in gesprek. Wethouder Arjen van Drunen (Wonen en Onderwijs) reikt de prijs, een plaquette, uit.

Ruimtelijke kwaliteit stimuleren
De BLAStprijs staat in 2023 in het teken van ‘het woongebouw’. De bestaande stad biedt kansen en mogelijkheden en de woningbouwopgave wordt niet opgelost door nieuwe wijken te bouwen. De grote vraag naar passende woningen, de veranderende samenstelling van huishoudens en de schaarse ruimte liggen ten grondslag aan de bouw van woongebouwen met gestapelde woningen, zowel nieuw als gerenoveerd, in de bestaande stad.
Het doel van de BLAStprijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. Vorig jaar ging de BLAStprijs naar woningbouwplan Blossem van Studioninedots in samenwerking met Karres en Brands. Het restaurant, waar dit jaar de prijsuitreiking plaatsvindt, is gevestigd in een monumentaal voormalig ketelhuis en onderdeel van project Blossom.